dinsdag 22 mei 2018

Leiderdorp - Scheerwolde vv

Leiderdorp - Amsterdam - Scheerwolde, Pinksterweekend, 19-21 mei 20178

Voor de kaartjes verwijs ik naar eerdere verslagen. bijv. 2016 scheerwolde via asd
Zaterdag 19/5 mocht het weer. Een lange tocht. Wilma zat al in Scheerwolde, met de auto. En ik werd pas zaterdag verwacht. Goede gelegenheid om samen met Anko op de fiets te gaan. Dus eerst naar Amsterdam, via bekende route Roelofarendsveen, brugje over, en dan langs de Ringvaart tot Sloten.  Altijd leuk, langs Gerrit en Dirk Eveleens met hun palingrokerijen. Zelfs Schiphol passeer ik met plezier, nu Ben hier zijn brood verdient.
even zwaaien naar Ben


Vlak na de passage onder de Schipholweg ging ik links ipv rechts, was me vorig jaar ook gebeurd. Oorzaak is het geslalom door tunneltjes, waardoor ik het richtinggevoel kwijt ben. Op hetzelfde punt als vorig jaar gekeerd. Volgend jaar beter hopen we dan maar.
Om  11.00 uur was ik bij Anko, die al geheel vertrekklaar was. Dus om 11.20 reden we.
Een dolle rit door Amsterdam volgde. Waarbij ik moeite had, Anko op zijn racefiets in het vizier te houden. Waar die zo snel mogelijk Amsterdam achter wilde laten, wilde ik goed van alles genieten. Pas bij het Amsterdam Rijnkanaal kwam er rust.
enorme cruiseschepen
Een mooie rit volgde. Bij Almere Haven was er zoals vaak een omleiding, deze keer door de Libelle-zomerweek. Nog geprobeerd of we niet gewoon door konden fietsen, maar we strandden in het zand, en moesten toch via Almere Hoog om weer op de dijk te komen. Wat opviel waren de zwermen mugjes. Eerst dachten we een brandje tegemoet te rijden, maar dat bleken dus muggen te zijn. Afgezien van dat je er enkele binnen kreeg, weinig last gehad van ze.
we naderen het vondelpark
libelle zomerweken

eindelijk op de dijk

Op de IJsselmeerdijk, we hadden net een stel toeristen ingehaald, kreeg ik geen druk meer. Altijd het slechtst denkbare scenario bedenkend, vreesde ik dat het tandwiel stuk was, o.i.d. Gelukkig bleek het slechts de achterketting te zijn die er af was. De opluchting toen ik weer reed was groot. Ik zag me al de ANWB bellen, en uren wachten zo op die dijk.
Anders dan normaal, gingen we na de Ketelbrug over het pad langs het Ketelmeer. Erg leuk. Alleen bij het 'marine'park liepen we even spaak tegen een slagboom. Als fietser bleek je daar echter gewoon om heen te mogen. Bij Schokland reden we via het westelijke pad  dat door bosjes voerde. Leuke informatiepanelen onderweg. In het museumrestaurant kon ik eindelijk bijkomen bij een kop koffie en een bord kippesoep.
schokland
Het gezellige geroezemoes in het restaurant en het leuke uitzicht op de kerk maakten het tot een heerlijk verblijf. Weer bij de fietsen aangekomen even een praatje gemaakt met mensen uit Emmeloord, die zeiden zo blij te zijn met de rust die er nog in deze contreien is. Dit was toen ze hoorden dat we uit de Randstad kwamen. Om 17.15 waren we in Scheerwolde, waar Wilma even later aankwam met Sandra.

Scheerwolde - Amsterdam - Leiderdorp.
Vertrokken om 9.40 met prachtig weer. Lekker windje uit het oosten, kracht 4. Ik was nog wat slapjes, maar met dit weer komt iedereen aan.
vertrek uit SW

Anko
de N333, met vernieuwde toplaag. geweldig rijden door weids landschap.
Na 5 kwartier waren we al weer bij de Ketelbrug, helaas ligt het mooiste deel dan al weer achter ons. Maar goed, die Ketelbrug, blijft ook fenomenaal.
Zowel door het uitzicht van boven af, als wanneer je eraf gaat, en dan uiteindelijk eronder bent, en het IJsselmeer in volle glorie zich aan je toont. De gigantische windmolens op de Urkerdijk, strak in het gelid, het zwarte water. Indrukwekkend.
beetje korrelig asfalt maar het uitzicht vergoedt alles

Zelfde route nu weer als zaterdag, maar dan de andere kant op. Ik miste deze keer de schapen en de vele schapenkeutels. Zouden ze echt al verboden zijn? Net als ze op Texel willen doen?
In Lelystad Haven, onder de rook van de Batavia, nemen we even een koffiepauze.
Bataviastad.
We zitten er heerlijk. De appartementen boven het café blijken intussen, na jaren leegstand, alle verkocht te zijn. Ook hier gaat het dus hard. We hoorden dat er daarom nog een paar flinke flats bij gaan komen.
Het tweede deel gaat nog makkelijker dan deel 1. Prachtig uitzicht de hele tijd op het IJsselmeer met de vele bootjes. We rijden dan continu 32-35. OK, voor een gemiddelde velomobiel een slakkegang, maar ik ben er zeer tevreden mee. Anko zou best stukje sneller willen denk ik zo, maar houdt zich collegiaal in.
Bijna thuis, ik rijd bijna het hek in ipv door het fraaie tunneltje
Amsterdam is zo bereikt, en weer volgt een mooie rit van oost naar nieuw-west.
Na nog even een kop koffie met worst! huiswaarts. Een 335 km en mooie herinneringen verder, ben ik om 15.45 weer thuis.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten